Minggu, 19 Juni 2011
Proses Pembuatan Amplang
Amplang adalah sejenis makanan tradisi bagi penduduk negeri Sabah terutamanya bagi penduduk di pesisir pantai Tawau dan Sandakan . Ianya di usahakan secara kecil-kecilan oleh kaum wanita dari keluarga nelayan. Pada lazimnya amplang diproses dari isi ikan tenggiri.
Bahan-bahan Pemprosesan Amplang
Bahan-bahan Peratus
1 Isi Ikan 100
2 Tepung Kanji 100
3 Garam 2
4 Gula 2
5 Sodium bikarbonat 2.5
6 M.S.G. 0.3
7 Telur Ayam
Cara-cara Pemprosesan Amplang
Mengadun
Isi ikan yang telah diasingkan tulang diadun bersama tepung kanji, garam, gula dan lain-lain ramuan sehingga sebati dan membentuk doh.
Membentuk
Doh dibentuk ketulan besar seberat 500 gram berbentuk selinder, kemudian dipotong kecil secara melintang. Setiap potongan kecil tadi dibentuk selinder sekali lagi dengan saiz yang lebih kecil, kemudian dipotong halus.
Memasak
Amplang yang telah siap dipotong halus-halus digoreng di dalam minyak yang banyak selama lebih kurang 30 minit sehingga benar-benar ranggup. Semasa menggoreng, produk hendaklah sentiasa di kacau supaya tidak hangit.
Mengetos
Amplang yang telah siap digoreng, ditoskan untuk membuang sisa-sisa minyak.
Pembungkusan/Penyimpanan
Produk ini dibungkus dalam plastik kedap udara dan disimpan pada suhu bilik serta jauhkan daripada pancaran cahaya matahari dan selamat daripada serangan serangga.
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar